„Dzień chleba” w Zespole Szkół im. Jana Śniadeckiego
27 października 2014

W odpowiedzi na apel Fundacji Dobre Życie w dniu 23.X.2014r. Zespól Szkół im. Jana Śniadeckiego w Wyszogrodzie uczestniczył w „Tygodniu dobrego chleba i zdrowego stylu życia” organizując „Dzień Chleba” w swojej szkole. W atmosferę uroczystości wprowadził nas wiersz pt. „Zapach chleba”, który wyrecytowała uczennica kl. III G Patrycja Ciurzyńska oraz tekst odczytany przez Daniela Borzewskiego ucznia kl III B poruszający istotę symboliki chleba.

Pani Dyrektor Elżbieta Jachimiak przywitała przybyłych gości. Swoją obecnością zaszczyciły nas następujące osoby: pani Maria Pisarska Galas Dyrektor Powiatowego Zespołu Ekonomicznego Szkół, pani Wiesława Pigulska Księgowa Powiatowego Zespołu Ekonomicznego Szkół, pan Mariusz Bieniek Burmistrz Gminy i Miasta Wyszogród, pani Bożena Myszkowska Sekretarz Urzędu Gminy i Miasta Wyszogród, pan Jan Boszko radny Powiatu Płockiego, pani Jolanta Łukasik Malicka Prezes Zarządu Vistula Banku Spółdzielczego, pani Joanna Stelmach Dyrektor Oddziału Banku w Wyszogrodzie, pan Dariusz Broszko Dyrektor Domu Pomocy w Wyszogrodzie oraz Dyrektorzy Szkół Podstawowych i Gimnazjów wraz z delegacjami uczniów. Wśród zaproszonych gości znaleźli się również eksperci w dziedzinie wypieku chleba, a mianowicie młynarz pan Wiesław Gruszczyński z synem Krzysztofem z młyna w Wilkanowie oraz piekarz z piekarni w Wyszogrodzie pan Andrzej Kopka . Dzięki przychylności księdza Dariusza Skoczylasa swoją obecnością zaszczyciła nas również aktorka telewizyjna i dubbingowa pani Małgorzata Puzio Miękus, która aktualnie w Telewizji Polskiej jest jedną z gospodyń kącika kulinarnego w „Pytaniu na śniadanie”, jak również autorką i prowadzącą program telewizyjny pt. „ Mazowieckie smaki i smaczki” . Jej autorstwa są także scenariusze do programów „Alfabet Kulinarny Kurta Schellera”.

Głównym celem uroczystości obchodów „Dnia Chleba” było podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz ukazanie szczególnie ludziom młodym istoty symboliki chleba jako zapomnianej w dzisiejszych czasach wartości.

Uczennice klasy IV Organizacji Usług Gastronomicznych Ewelina Bogatek oraz Monika Grzelak przygotowały prezentację pt. „Chleb w tradycji polskiej”. Po przedstawionej prezentacji odbyła się projekcja filmu pt. „Wypiek chleba dawniej i współcześnie”.

Uroczystość „Dnia Chleba” uświetnił występ zespołu „Tańczące Fryderyki” ze szkoły podstawowej im. Fryderyka Chopina w Kobylnikach.

Kolejnym punktem naszej uroczystości były warsztaty prowadzone przez praktykantów i znawców tematu powstawania mąki, wypieku chleba oraz jego wartości zdrowotnych a mianowicie młynarza, piekarza i panią Małgorzatę Puzio Miękus, której umiejętności możemy podziwiać na wideoblogu kulinarnym „Bez Przepisu” . Pani Małgosia jako pierwsza skierowała słowo do młodzieży prowadząc prelekcję dotyczącą chleba ekologicznego. Upiekła również taki chleb dla nas z mąki ekologicznej z młyna wodnego z Tokar na Podlasiu oraz sporządziła pesto z natki pietruszki, a następnie zaprosiła uczestników uroczystości na degustację.

Jako drugi głos zabrał młynarz pan Wiesław Gruszczyński oraz syn pan Krzysztof Gruszczyński, którzy opowiedzieli od czego zaczyna się wypiek chleba a mianowicie „jak powstaje mąka na chleb”. W myśl słów „Od ziarenka do bochenka” po młynarzu przyszła kolej na piekarza tak więc głos zabrał pan Andrzej Kopka piekarz z piekarni Wyszogród.

W ramach uroczystości młodzież korzystając z pomocy nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Katarzyny Kamińskiej, pani Anny Dąbrowskiej, pani Agnieszki Lenczewskiej, pana Michała Kolczyńskiego, Tomasza Zagroby przygotowała wystawę zdjęć pt. „Od ziarenka do bochenka” jak również stoisko z różnymi gatunkami chleba na zakwasie wypiekanymi w naszej szkole. Pieczywo można było smakować z masłem, miodem, serem kozim, serem krowim, smalcem i kwaszonymi ogórkami, pasztetem, oraz powidłami z dyni. Uczniowie upiekli także ciasto drożdżowe oraz rogaliki. Swoimi potrawami regionalnymi zachwyciła nas również Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Orszymowie oraz piekarnia w Chodkowie wystawiając do degustacji swoje pieczywo. Chętni mogli również poznać smak prawdziwego żurku na zakwasie przygotowanego przez państwa Monikę i Jacka Macion. Uczniowie w regionalnych strojach łowickich częstowali przybyłych gości.

Obchodom „Dnia chleba” w naszej szkole towarzyszyły również dwa konkursy: „Najsmaczniejszy chleb” oraz „ Najbardziej wymowny plakat promujący wartości odżywcze chleba na zakwasie”. Do konkursu na najsmaczniejszy chleb przystąpiło jedenastu uczestników. Komisja wyłoniła zwycięzców i przyznała dwa miejsca trzecie, które zajęły pani Maria Kaflińska, oraz pani Beata Krzemińska otrzymując nagrody książkowe. Dwa miejsca drugie wywalczyły Szkoła Podstawowa w Rębowie oraz uczennica klasy III G Natalia Malinowska otrzymując urządzenia do wypieku pączków. Miejsce pierwsze zajęła Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Orszymowie otrzymując urządzenie do wypieku chleba. Fundatorem nagrody głównej był pan Michał Boszko Starosta Płocki oraz pani Małgorzata Struzik Dyrektor Wydziału Edukacji Kultury i Spraw Społecznych. Fundatorem nagród była również pani Jolanta Łukasik Malicka Prezes Zarządu Vistula Banku Spółdzielczego.

W konkursie międzyklasowym na najlepszy plakat promujący wartości odżywcze chleba na zakwasie miejsce trzecie zajęły klasy : IV G oraz I RM, miejsce drugie wywalczyła klasa I B. zwycięzcami konkursu zostali uczniowie klasy III B. Nad przebiegiem rozstrzyganych konkursów czuwała pani Renata Krajczyńska i pani Paula Truchlewska.

I tym miłym akcentem zakończyliśmy uroczystość obchodów „Dnia chleba”, która miejmy nadzieje na stałe wpisze się w kalendarz wydarzeń szkolnych. Wierzymy, że zainspiruje ona wielu do samodzielnych poszukiwań, tego co naturalne i zdrowe.

« Powrót do strony głównej Opublikowano: 27 października 2014.

Ważne informacje

Facebook
Skip to content