W dniu 20 września klasa III technikum organizacji usług gastronomicznych wraz z nauczycielkami p. Anną Dąbrowską i p. Katarzyną Kroczewską, podczas zajęć technologii gastronomicznej, wybrali się na pieszą wycieczkę do pobliskiego Gościńca Legenda.
Wycieczka miała na celu zapoznanie się z budową i zasadą działania maszyn i urządzeń znajdujących się na zapleczu kuchennym restauracji oraz obserwacja pracy kelnerskiej podczas obsługi gości.
Po przybyciu na miejsce weszliśmy do kuchni, gdzie kucharz omówił przebieg obróbki wstępnej, brudnej i czystej oraz obróbki cieplnej odbywającej się podczas sporządzania potraw i napojów. Został nam pokazany piec konwekcyjno-parowy, który wykonuje 70% prac wykonywanych w kuchni. W jednej chwili może przyrządzić kotlety, pstrąga, upiec karkówkę, zrobić jajecznicę czy upiec pizzę. Mieliśmy okazję spróbować sporządzić pizze, jednak nie każdemu wychodziło kręcenie placka na palcu tak jak kucharzowi J
Kolejnym punktem wycieczki była obserwacja pracy kelnera. Kiedy zwiedzaliśmy zaplecze na sali konsumpcyjnej został dla nas przygotowany niespodziewany poczęstunek na koszt firmy.
Obfitość jadła była ogromna i choć IIIg to łakomczuchy nie zdołali zjeść wszystkiego.
W imieniu wszystkich uczestników wycieczki dziękujemy właścicielom Gościńca Legenda za miłe przyjęcie i obfity poczęstunek.