W dniach 15 – 17 września 2014r. uczniowie kl IV Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych (Ewelina Bogatek, Monika Grzelak, Paulina Kamińska, Luiza Szmulewicz) wraz z opiekunem panią Agnieszką Lenczewską wzięli udział w warsztatach pt. „Dobry chleb na każdym stole – bądź świadomym konsumentem”. Odbyły się one w Koszelówce koło Gąbina, a organizatorem warsztatów była Fundacja Dobre Życie. Podczas szkolenia zaplanowano wykłady i zajęcia praktyczne. Wykłady dotyczyły chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami na zakwasie oraz jego znaczenia w żywieniu człowieka, zdrowego stylu życia, znaczenia ruchu dla funkcjonowania organizmu. Dostarczały również informacji na temat kampanii „ Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014”, która jest zaplanowana w terminie 16-23.10.2014rok.
Zajęcia praktyczne polegały na wspólnym pieczeniu chleba na zakwasie, degustacji pieczywa oraz przygotowaniu scenariusza kampanii o chlebie jak również materiałów (ulotek,, gazetek, plakatów).
Celem zajęć było przygotowanie uczestników szkolenia do roli liderów/organizatorów kampanii poprzez dostarczenie informacji jak ją zorganizować w szkole, gdzie szukać partnerów, jaki przygotować scenariusz.
Zachwyceni smakiem i zapachem chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami w najbliższym czasie zorganizujemy „dzień chleba” w naszej szkole.