II Festiwal Rzemiosł Dawnych i Festiwal Kultur i Smaków zainicjowany przez Samorząd Wyszogrodzki oraz Centrum Kultury „ Wisła” odbył się 21 i 22 września 2013 roku.
Uczniowie Zespołu Szkół im. Jana Śniadeckiego włączyli się w przygotowania Festiwalu Kultur i Smaków. Pod opieką p. Anny Dąbrowskiej i p. Agnieszki Lenczewskiej grupa młodzieży przygotowali trzy potrawy charakteryzujące kuchnię regionu wyszogrodzkiego, którymi częstowali uczestników Festiwalu.
Smaki Wyszogrodu to staropolskie kozy z buraków cukrowych z powidłami, olenderskie pyzy ziemniaczane ze skwarkami i żydowskie ciasteczka uszy Hamana.
Staropolskie kozy z buraków cukrowych z powidłami ze śliwek cieszyły się największym powodzeniem i choć było ich wiele być może nie wszyscy zdążyli posmakować, już zapomnianego buraczanego placka.